top of page

Ortodòncia per a adults: mai és massa tard

Updated: Nov 26, 2019No és cap novetat el fet que cada vegada és més freqüent l'ortodòncia en adults. En part, perquè unes dents ben alineades són un plus estètic que no cal menysprear. Però no només per això: hi ha nombrosos problemes de salut dentals que es poden resoldre amb aquest tractament. I, si bé el procés no és com en els nens, els resultats són enormement eficaços.


Si sóc adult, ¿he arribat tard a una millora de la meva dentadura?

La pregunta es respon sola únicament amb veure els molts adults que fan servir ortodòncia, però no: no has arribat tard.


Si decideixes, pels motius que siguin, que vols alinear correctament les dents, ves a Clínica Dental Tàrrega-Guissona i planteja els teus dubtes. T'explicarem quines són les teves possibilitats. I, excepte en casos molt complicats, el més probable és que l'ortodòncia sigui un tractament viable per a tu.


Avantatges de l'ortodòncia en adults

1. Millorarem la nostra salut bucodental

És evident; si aconseguim alinear les nostres dents i eliminem els apinyaments, la higiene serà molt més completa i es reduirà dràsticament el risc de càries.


2. El notarà el nostre aparell digestiu

En nombrosos casos, els problemes de mossegada vénen associats a una masticació deficitària. És a dir, les nostres dents no ens permeten reduir els aliments a una mida que sigui fàcilment digerible, la qual cosa provoca no poques malalties intestinals i estomacals.


Un tractament d'ortodòncia acabarà amb aquestes molèsties que, en ocasions, són importants.


3. Evitarem el desgast dental

A partir de certa edat, les dents comencen a erosionar si no presenten una correcta mossegada. Trobarem algunes peces que treballen més que altres a causa d'aquesta maloclusió. L'ortodòncia en adults reverteix aquest procés i evitem aquesta erosió.


4. Es reduiran els problemes periodontals

Com hem comentat anteriorment, la higiene dental millora molt després d'un tractament d'ortodòncia. Això implica a les genives, que es s'inflamarán menys i deixaran de sagnar.


5. Evitarem lesions musculars i articulars

Està comprovat que les dents mal alineades provoquen, d'una banda, dolors maxil·lars i al coll que es resoldran després d'una ortodòncia. També poden aparèixer, en moltes persones, episodis de bruxisme (rechinamiento involuntari de les dents) que es redueixen o eliminen quan la dentadura aconsegueix alinear-se.


6. Augmenta la nostra autoestima

Igual que passa quan algú aconsegueix rebaixar aquests quilets de més o millora la seva forma física fent esport, amb l'ortodòncia obtenim aquesta millora de l'autoestima que és tan important o més que les qüestions físiques en alguns pacients.


Quins problemes poden sorgir?

Bé. Evidentment, hi pot haver problemes en un tractament d'ortodòncia. Veiem els principals.


1. De vegades, l'ortodòncia no és la solució (o no l'única)

Encara que en la majoria dels casos podem resoldre els problemes bucodentals d'un adult amb l'ortodòncia, hi ha alguns pacients per als que és massa tard. Certs apinyaments greus necessiten la coordinació i el treball de diversos especialistes perquè l'afectat aconsegueixi una dentadura sana i perfecta. Parlem, és clar, d'un percentatge mínim, però en aquests casos cal posar-se en mans d'un cirurgià maxil·lofacial que ha de solucionar problemes previs a l'ortodòncia.


2. Les genives han d'estar sanes

Quan un pacient arriba a la consulta amb un problema periodontal (de genives), primer hem de tractar aquest problema. Un cop l'haguem resolt, llavors podrem abordar el tractament d'ortodòncia. Però mai abans.


3. El tractament és més complex que en els nens

Que això no ens tiri enrera, perquè els resultats són increïbles. Però sí: evidentment, un adult té un recorregut més llarg que fer amb la seva dentadura que un nen, en condicions normals. La durada del tractament dependrà de grau de malposició dental, però l'habitual és que costi més moure les peces en un adult que en un nen.


4. Pot resultar una mica més dolorós

Pel mateix motiu anteriorment citat, els brackets poden causar alguna molèstia més en adults que en nens. No obstant això, els pacients refereixen molèsties molt lleus en la immensa majoria dels casos. I, en general, només quan cal ajustar els brackets. Res que no es pugui solucionar amb un analgèsic si el dolor no remet a les poques hores. El nostre ortodontista ens donarà informació al respecte.


5. Pot preocupar l'efecte visual

En alguns adults, l'ortodòncia pot ser motiu de rebuig. Encara que això passa cada vegada menys. Augmenta exponencialment el nombre de persones amb ortodòncia i tendeix a ser habitual, de manera que a gairebé ningú li molesta que es vegin els brackets. En tot cas, hi ha nombrosos tipus d'ortodòncia, i algunes són pràcticament invisibles. Per tant, això no ha de suposar un problema.17 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page