top of page

Fre labial: Quins problemes ocasiona?

El frenet labial és el teixit que uneix la mucosa del llavi amb la geniva que envolta les dents. Existeixen els frens labials, i el fre lingual, que uneix la llengua amb la geniva interior que envolta les dents.


Està format d'un teixit connectiu molt fibrós, amb una mida i gruix variable, sent major el fre labial superior. Aquest fre pot ser normal, però a vegades es pot desenvolupar de manera anòmala originant problemes en la salut bucodental.


Les anomalies en el seu desenvolupament poden comportar diferents problemes relacionats amb la pronunciació, les pautes alimentàries o el correcte posicionament de les peces dentals en les arcades.


Com hem comentat, el fre labial superior uneix el llavi superior amb la mucosa que envolta les dents. Però quan es desenvolupa en excés, s'uneix al paladar, a la zona del centre, just darrere de les dents. Amb el temps i el desenvolupament de l'os, el frenet es desplaça fins a la geniva, perdent la seva unió amb el paladar. No obstant això, has de saber que, a vegades, això no passa de manera adequada, el que pot originar problemes en el futur.


Un dels majors problemes es produeix quan el frenet es desenvolupa més de lo normal, convertint-se en un teixit més gran i gruixut. Aquest es diu fre hipertròfic, i es col·loca entre els dos incisius centrals evitant que aquests s'uneixin i deixant un espai entre ells. Això originarà un diastema, un espai entre els dos incisius, amb l'erupció de les dents.











Un altre gran problema que pot originar és el problema de no poder moure el llavi superior amb normalitat. De vegades, el fre és més gruixut i curt del normal, per la qual cosa el llavi no tindrà una mobilitat normal, originant problemes per moure i, fins i tot, problemes per pronunciar algunes lletres com la P, B o el Sr.


Símptomes i conseqüències


L'ideal és detectar-ho a temps, sol tenir lloc en la infància, ja que com hem comentat, es tracta d'un problema de desenvolupament.


Un dels principals símptomes que ens fa sospitar d'aquest problema és la presència del diastema, és a dir, la separació entre els incisius centrals superiors o comunament coneguts com "pales". Per això has de visitar-nos ja que realitzarem un estudi i descartarem altres possibilitats que hagin originat aquest diastema.


Tenir fre labial hipertròfic pot originar diverses conseqüències que poden perjudicar a la salut bucodental. Algunes d'elles són les següents:


- Presència d'un diastema que impedirà tenir una oclusió adequada. Les dents no es col·loquen en la seva posició adequada, i, per tant, l'oclusió o mossegada de les dents no és correcta i això origina problemes majors.


- Pot ocasionar llavi curt impedint així un correcte segellat labial amb el llavi inferior. Això origina la impossibilitat de respirar únicament pel nas, tenint una respiració bucal que originarà més problemes en la salut bucodental.


- Problemes per pronunciar algunes paraules o fonemes. Pot presentar problemes de mobilitat del llavi, per la qual cosa no deixa que el llavi es mogui amb la mobilitat necessària per generar alguns sons.


- A més aquests problemes en la mobilitat poden originar problemes a l'hora de la higiene diària bucodental, originant així problemes en les genives com gingivitis o periodontitis.


Tractament del fre labial hipertròfic



Si sospites que el teu fill presenta aquest tipus de problema, l'ideal és demanar-nos cita perquè estudiem el cas.


En primer lloc, el professional valorarà l'edat de l'infant, el seu desenvolupament i el procés d'erupció de les dents. Un cop hagi realitzat les proves i exploracions pertinents, i diagnostiqui el fre com hipertròfic, t'explicarà les conseqüències que pot originar en la salut bucodental del teu fill i el tractament que s'hauria de fer per corregir-ho.


El tractament consisteix en una petita cirurgia anomenada Frenectomia. És una intervenció molt senzilla i indolora ja que es col·loca anestèsia local a la zona. Es realitza una petita incisió a la inserció baixa del fre, alliberant així de la zona interincisal, entre els dos incisius

centrals. La recuperació és molt ràpida. Però, després de la mateixa, és possible que s'hagi de realitzar un tractament d'ortodòncia per recol·locar les dents i tancar així el diastema interincisial.






Demana la teva cita:

Tàrrega: 973 31 32 94

Guissona: 973 55 11 14

WhatsApp: 650 377 279

13 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page